Från bokhyllan

När jag var barn tillbringade min familj många somrar hos min moster och morbror som drev handelsträdgård i den lilla småländska orten Vislanda. Min mosters granne tvärs över gatan kallades Ivar kopparslagare och bodde i ett – som jag minns det – spännande hus, väldigt inbäddat i grönska, tror det fanns en port eller portal som såg inbjudande ut. Men jag var nog aldrig inne i huset eller trädgården, och vad en kopparslagare var tänkte jag nog inte så noga på då. På senare år har jag hört att Ivars dotter har gått i hans fotspår och är verksam som kopparslagare.Foto Hans Runesson Varför berättar jag detta nu då? Jo, bibliotekets senaste inköp och en av årets vackraste böcker är just en bok om och av Michaela Ivarsdotter: Kopparslagaren – ett liv i rödmetallens skimmer. Det visar sig att hon faktiskt är fjärde generationen kopparslagare och i boken berättar hon om både sig själv och sina anfäder. Ett par kapitel om koppar och kopparslageriets historia finns också. Nu i sommar kan vi se Michaela Ivarsdotters arbeten på Smålands museum. Och här är en film att titta på: Ett liv i rödmetallens skimmer

/Karin, bibliotekarie

2 thoughts on “Från bokhyllan

  1. Tack för fina ord och så roligt att läsa detta. Min farfar Fritiof och gamle trädgårdsmästare Hedlund träffades en stund varje dag och jag har fin bild på de båda mästarna i samspråk.
    Michaela Ivarsdotter

    • Hej Michaela. Så roligt att du sett mitt blogginlägg. Boken – och ditt konstnärsskap förstås – är verkligen kanonfint. Jag har inte så jättestarka minnen av farfar Hedlund, jag minns mest att jag var gräsligt blyg för honom … annars älskade jag somrarna i Vislanda, det stora huset, växthusen – minns fortfarande hur gott det luktade i tomat-växthuset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s