Pergament i museets gömmor

Hej!

Jag har inte skrivit på den här bloggen tidigare så till att börja med vill jag presentera mig. Jag heter Stina och jobbar som intendent här på länsmuseet. Vad jag gör skiljer sig stort från dag till dag. Jag jobbar både med våra föremål och i vårt arkiv. Jag är även delaktig i 100xkulturarv som du kan läsa mer om här.

Liturgisk evangeliebok från troligtvis från 1400-talet.

Jag gör som sagt många olika saker. Idag tänkte jag skriva lite kort om ett material som vi inte hanterar så ofta. I våra arkiv finns det mycket som väntar på att bli återupptäckt. Vi fick en fråga om ett specifikt pergament fanns i vår samling. Jag hittade pergamentet ganska kvickt och har därefter både fotograferat och mätt storleken på bokstäverna.

Och tack vare att vi har fick frågan om pergamentet så kan vi nu fylla på med mer information om det från forskaren. Det är ett medeltida slaviskt fragment från en liturgisk evangeliebok. Det är skrivet på rysk kyrkoslaviska.

Baksidan av pergamentet.

Vi vet ganska lite om fragmentets långa historia. Det skrevs troligen under 1400-talet men det finns en datum skrivet på baksidan, ”20 februari 1622”. Jag är väldigt nyfiken på varför! Tyvärr vet vi inte så mycket mer än att det kom till museet 1906 när Göta hovrätt skänkte ett antal pergament.

Trevlig helg!

/Stina

Det här inlägget postades i Arkiv och märktes , , av Stina. Bokmärk permalänken.

Om Stina

Jag är extra verksamhetsutvecklare på Jönköpings läns museum, enheten för Samlingar, dokumentation och publik verksamhet. Jag jobbar med projektet 100xKulturarv, föremål och arkiv och kommer därför bloggar på både Samlingars blogg och på 100xKulturarvs blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s