Årets Guldknappenpristagare är inspirerad av John Bauers konst.

Maria Nilsdotters höstkollektion, hennes sjunde, som är döpt till In disguise, utgår från en speciell saga, Svanhamnen med illustrationer av favoritkonstnären John Bauer.

I Jönköpings läns museums samling har vi en teckning som John Bauer ritat till just sagan om Svanhamnen. Gunnar Lindqvist skriver i sin bok om John Bauer ”Figurerna reser sig monumentala mot den låga horisonten, och oändlighetens stora himlavalv understryker avsaknaden av begränsat rum och avgränsad tid. Särskilt i illustrationerna till Helena Nybloms facinerande saga Svanhamnen, där gränsen mellan djurens och männsiskornas värld upphävs i en grynings morgon med högt utvecklade kulturella seder, har John Bauer fångat den nordiska sommarnattens stämning och människans obestämda längtan till frammande nejder. De bilderna tillkom under hans resa i Italien och givetvis spåras också renässansdrag, men framför allt är det i dessa bilder som syntesen mellan människa och natur föds i Bauers konst.”

Vi gratulerar smyckesdesignern Maria Nilsdotter till Guldknappen Accessoar 2012 och hoppas att hon och andra designers fortsätter att inspireras av John Bauers värld.

Reproduktion av illustration av John Bauer till Svanhamnen av Helena Nyblom

Reproduktion av illustration av John Bauer till Svanhamnen av Helena Nyblom

2 thoughts on “Årets Guldknappenpristagare är inspirerad av John Bauers konst.

  1. Hade varit roligt att få se de smycken för vilka Maria Nilsdotter belönats med Guldknappen. Och vem är det som delar ut den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s