Spirit house

 

Klicka på bilderna för att få upp ett bildspel.

 

Vad det här är, är jag inte fullt säker på. Vi hittade den i våra magasin strax efter nyår. Den låg i kuriosasamlingen men den saknar ett föremålsnummer, vilket betyder att den antingen blivit av med sitt nummer eller att den aldrig skrivits in (i sådant fall troligen för att man inte vetat vad det är för något) och därmed aldrig fått något identifikationsnummer. Således har vi heller inte utifrån vår dokumentation kunnat avgöra vad detta är, men med lite googlefu och mailkorrespondens så har jag nu nog listat ut vad det här rör sig om (och varför den hittades bland kuriosa).

Troligtvis så handlar det här om ett så kallat Spirit house (svensk benämning saknas), ett hem för en ande av något slag. Detta är en företeelse som främst förekommer i sydöstra Asien i länder som Burma, Kambodja, Laos och Thailand. Där handlar det främst om miniatyrhus som fungerar som bostad för husets eller familjens skyddsande.  Sådana här Spirit houses förekommer också i Storbritannien där utformandet kan se ut på liknande sätt som de i Asien men det förekommer en stor variation av ”hus” allt från människokranium till burkar och flaskor av olika slag. Här har du också en lite annan inställning till själva anden. Dels har du den snälla anden som man har gjort ett intressant och roligt hem till för att den ska vilja stanna i huset, och dels inställningen att man genom att bygga en ofta färgglad och för anden lockande konstruktion i en flaska (eller burk) kan man lura en elak eller stökig ande in i flaskan som man sedan försluter. Därmed fängslas anden och den kan inte ställa till med mer ofog, flaskan lagras på en lugn och undanskymd plats så att ingen får för sig att öppna den och släppa ut sin fånge.

Syftet med ett sådant spirit house är individuellt utifrån vem som konstruerar den, i vilket syfte och vilken typ av andevarelse det rör sig om. Är flaskan vi har i vårt magasin ett Spirit house? Och i så fall är det ett trevligt hem för en vävintresserad ande eller är det en fälla för ett stökigt oknytt som trasslade till och förstörde varpen? Det är tyvärr något bara konstruktören eller anden kan svara på…

Jag heter för övrigt Gabriel Wall och kommer jobba med samlingarna och har jobbat i projektet 100xKulturarv där jag även bloggat, det kan komma fler här inlägg här med tänker jag.

/Gabriel

5 thoughts on “Spirit house

    • Det skulle kunna vara så men känns inte riktigt så. Hantverket på själva vävstolen är inte tillräckligt väl utfört för att det ska vara en hobby. Med tanke på hur avancerat det antagligen är att få in den i flaskan har man ändå lagt ner mycket möda på helheten.

  1. Nä, det är nog som Karin föreslår en motsvarighet till flaskskepp. Kanske en sjöman som tillverkat det till fästmön? Inget visar på att det skulle vara ett orientaliskt eller asiatiskt andehus. Dockan verkar ju nordisk liksom vävstolen.

    • Det är mycket riktigt att den inte har några orientaliska drag. Om man däremot tittar efter liknande artefakter i den västeuropeiska kultursfären så finns det väldigt stora likheter, men det är ju vår tolkning och det är bra med andra synvinklar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s