Oväntade detaljer och ett kors på sned

Vi har, som sagt, en stor samling bilder på Jönköpings läns museum, och de föreställer lite allt möjligt. En del av bilderna vi har vet vi mycket om, andra nästan ingenting.

BildHäromveckan skulle ett gäng elever från Bäckadalsgymnasiet i Jönköping titta på museets samlingar med temat bröllop. Bröllopsfoton bör ju finnas i en museisamling, och mycket riktigt. Jag och en kollega hittade en hel rad, i detta fall oregistrerade, bilder.

För att ytterligare tillgängliggöra bilderna, och kanske få in nya uppgifter om dem, har vi nu börjat att scanna bilderna. Tanken är att de ska hamna i ett album på Flickr, där ni, våra användare, förhoppningsvis kan hjälpa oss med information. Inget konstigt alls.

Ibland stöter vi på lite oväntade bilder, eller detaljer i bilder. Som exempel idag, då en kollega uppmärksammar mig på att en av bilderna, föreställande en kyrka, är lite rolig. Han visar mig, och se, korset sitter visst på sned. Bilden är troligen tagen någon gång under tidigt 1990-tal.

/Maud

2 thoughts on “Oväntade detaljer och ett kors på sned

  1. Fotot togs 1979 i samband med den första etnologiska undersökningen av Ohs bruk- ett samhälle ur tiden. Det sitter på familjen Berglunds gravkapell och hamnade på sned efter den stora höststormen 1978. Så satt det under flera år och vi tolkade det som att tiden var ur led efter nedläggningen av bruket. Tio år senare vid nästa undersökning – Ohs, ett samhälle i tiden – var felet åtgärdat. Rapporterna är publicerade och finns på bibliotek. / Eva Londos, etnolog vid länsmuseet 1970 – 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s