En flagga vid Gyllene Uttern

BildMed tiden ändras attityder och vad som anses naturligt och inte alls stötande. Detta upptäckte jag med stor tydlighet när jag alldeles nyss gick igenom en av våra bildsamlingar, fotograferad av Knut Björlingsson under första halvan av 1900-talet. En bild fick mig att haja till. Vad var det för flagga på bilden?

När jag gick tillbaka fick jag bekräftat att jag hajade till av en anledning. Hakkorsflaggan, nazisternas svastika. Den flaggan vajar stolt framför en småländsk bakgrund. Bilden är tagen vid Gyllene Uttern, sannolikt någon gång på 1930-talet.

Naturligtvis är det inte flaggan som är motivet, det är tydligt att fotografen ville föreviga den vackra utsikten. Flaggan var säkert bara hissad där, utan att någon egentligen fäste någon större vikt vid den. Men idag, runt 75 år senare, reagerar jag.

/Maud Lagerborg,
Verksamhetsutvecklare bild

3 thoughts on “En flagga vid Gyllene Uttern

  1. Flaggan hissad utan att någon fäste större vikt vid den?! Folk måste väl ha undrat varför ryttmästare Rolf von Otter Gyllensvaan låter hissa Nazitysklands flagga på Gyllene Utterns terrass. Vi sentida barn undrar i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s