Bilder från arkivet

Bild

Jönköpings läns museum har fått ett antal gamla bilder som gåva av Leif Rogö. Det är till största delen glasplåtar med motiv från Jönköping och Huskvarna.

På 1980-talet övertog han Holmqvists Foto. Firman startades redan på 1870-talet och låg på Östra Storgatan och flera fotografer har under årens lopp verkat i företaget.

Bild

Det är en glädje att arbeta med att digitalisera dessa gamla originalplåtar av glas som fortfarande är i väldigt bra skick. Kunna jämföra landskap och stadsvyer och se den förändring som skett i vårt samhälle.

Tekniken gör bilden mer spännande eftersom man har möjlighet att zooma in och se detaljer som man annars lätt kan missa. Det är roligt att exempelvis kunna se vad som erbjuds i ett skyltfönster i en gammal butik och läsa på reklamskyltarna. Kanske se vad människorna hade för kläder på sig på söndagspromenaden för över 100 år sedan.

 Bild

Det var planering och tanke bakom varje bild jämfört med hur enkelt det är att fotografera idag. Visst är en glasplåt 18×24 cm ömtålig att hantera, men frågan är, har vi samma möjligheter med dagens mobiltelefonbilder om 150 år?

Det är viktigt att ta vara på dessa gamla ”guldkorn” men lika viktigt att ta hand om dagens bilder, som ju ska föras vidare till kommande generationer. Alla är länkar i samma kedja.

 Bild

Vi har många bilder utlagda som du kan se på Digitalt museum. Varje dag blir det fler och just nu är det bland annat dessa från Leif Rogö som är aktuella.

Gör ett besök i historien och dröm dig bort till en svunnen tid med hjälp av våra bilder.

 Mycket glädje önskar
Lisbeth Lagerstrand, Museiassistent

Bild

Bild

One thought on “Bilder från arkivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s