Advent

Med första advent börjar vårt kyrkoår. Därför brukar kyrkorna också vara särskilt välbesökta denna söndag, som infaller runt den 1 december, den fjärde söndagen bakåt räknat från jul. Det har faktiskt varit så länge, ända sedan 700-talet. Ordet advent betyder ankomst på latin. Kyrkligt sett är advent inledningen till en förberedelse för Kristus ankomst. I kyrkan sjunger man ”Bereden väg för Herran” och ”Hosianna”, psalmer som starkt förknippas med jul och julstämning även utanför kyrkan. Adventsstjärnor och adventsljusstakar kan idag se ut nästan hur om helst. Sedan 1990-talet har de genomgått en enorm produktutveckling.

Vi kan idag välja bland i stort sett all de former och material. Sedan lysdioden gjorde sitt intåg bland adventsljusstakarna och ljusslingan kom som ett komplement till julgransbelysningen har också flera av dekorationerna blivit mindre årstidsbundna och det är inte ovanligt att ljusslingan får sitta uppe i ett hörn hela året.

Adventsljusstake med fyra röda ljus.

Den traditionella adventsstaken med levande ljus och mossa.

Den tryckta adventskalendern spreds med tysk förebild under 1930-talet. 1934 ritade Aina Stenberg-MasOlle ”Barnens adventskalender” efter tysk förebild men med svenska julattribut. Beställare var Flickscoutförbundet, och samarbetet fortsatte till 1964.

Gammal adventskalender av Aina Stenberg.

På de första kalendrarna lär konstnärinnan Aina Stenberg-MasOlle ha avbildat sin egen gård Siljansnäs i Dalarna.

1957 sändes den första adventskalendern i Sveriges Radio och 1960 kom den första TV-sändningen. Den kom att snart, 1972, att ändra titeln till ”Julkalendern”.

"Teskedsgumman" julkalender

Den genom tiderna mest populära adventskalendern var ”Teskedsgumman”, tecknad av Björn Berg. När ”Teskedsgumman” gick som adventskalender på TV 1967 såldes över en miljon kalendrar.

Moderna adventskalendrar

Några exempel på adventskalendrar av idag. Flera leksaktillverkare marknadsför sin egen kalender.

Margaretha Engstedt, antikvarie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s