Att gå med julbocken

John Bauers "Julbocken".Ett mycket gammalt nöje i vårt land och även i hela Norden var förr i tiden för ungdomar ”att gå med julbocken”. Speciellt på landsbygden. Under julhelgen var det förr. Under julhelgen var det förr en naturlig sak för ungdomar att organisera olika upptåg dels för att roa sig själva, dels för att samla pengar till juldanser eller julgillen. Metoden var att maskera sitt tiggeri genom att klä ut sig, eventuellt i kombination med något dramatiskt inslag. På så sätt kunde man i gårdarna samla pengar, matvaror, öl eller ett par flaskor brännvin som bidrag till sina gillen.

Julbocken var ofta klädd i päls och bockhorn, en tiggande upprorsmakare som både roade och retades, skrämde barn och stångades, där han inte alldeles fick som han ville. Skådespelet kunde börja i stillsam stil med en liten sång eller dikt utanför stugan. Snart bröt han sig in i rummen och rusade runt och slog fötterna

mot väggarna och skallrade och utstötte skrik och märkliga läten. När julklappar blev vanligt så småningom så blev det bocken som tog på sig rollen som julklappsutdelare. Riktigt när julbocken kom att ersättas av jultomten är lite ovisst.

Julbockstraditionen är ett gott exempel på hur en urgammal folktradition har kunnat vandra genom seklerna, hur den anpassat sig och fått nya funktioner i olika samhällen och på det sättet kunnat överleva.

Margaretha Engstedt, antikvarie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s