Internationella Kvinnodagen

Svartvitt foto föreställande tre unga kvinnor som drar en vält på ett fält. Tidigt 1960-tal.Den åttonde mars varje år är det Internationella Kvinnodagen. Dagen är instiftad för att uppmärksamma kvinnors situation och den ojämställdhet som finns i världen.

Det var den socialistiska världsorganisationen Andra Internationalen som kom fram till behovet av just en kvinnodag, på initiativ av Clara Zetkin från Tyskland. Internationella Kvinnodagen hade från början parollen: ”Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.”

1975 arrangerade Förenta Nationerna en internationell kvinnokonferens, den första i sitt slag, i Mexico. Där och då beslutades att införa en gemensam kvinnodag, vilket slogs fast i en FN-resolution 1977. Året därpå togs Internationella Kvinnodagen med på FN:s lista över högtidsdagar, vilket gjorde dagen opolitisk.

Dagen har på många platser i världen den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, som mors dag eller alla hjärtans dag. I åter andra länder har dagen dock kvar sin politiska prägel, med fokus på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i världen.

Maud Lagerborg, verksamhetsutvecklare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s