Från bokhyllan

Hakkors och slagord som ”Vit makt – blatteslakt” smutsar ner fasaderna på husen i Huskvarna. Det finns några äldre nazister som alla är rädda för. Det ryktas om att de misshandlar invandrare och att de suttit i fängelse. Killarna som rakar huvudet ser upp till de äldre nazisterna. Jag brukar gå omvägar för att slippa möta dem.

EfendicI bland är historien smärtsam, vi vill kanske glömma och tänka på något annat. Men vi måste minnas, och lära av andras minnen. Citatet ovan är hämtat från Negra Efendic självbiografiska berättelse Jag var precis som du.
En bit på väg får vi hjälp att erövra vår samtidshistoria. Genom hennes barnaögon följer vi Jugoslaviens sista tid, krigets smygande start och utbrott, familjens flykt som ändade i Huskvarna där hon möttes av nymornad nazism, familjen av välmenande men taffligt flyktingmottagande.
Som vuxen journalist återvänder Negra till sitt ursprung, i Bosnien och Huskvarna för att förstå vad som hände. Det är en fantastiskt bra och välskriven bok som lyfter sig långt över den personliga biografin. Jag var precis som du, är vad den vuxna Negra säger till en nykommen flyktingkille på en flyktingförläggning men jag tänker också att visst har vi varit som hon, och visst var hon som oss och våra barn, alldeles vanliga människor i vanliga familjer. Men somliga av oss bor tryggt kvar i vårt land med vårt språk medan andra fick lämna allt, lära nytt språk och förvandlas till flyktingar och invandrare.

/Karin, bibliotekarie

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s